Gezonde School


Gezonde School 

De gemeente Amsterdam investeert in een gezonde leefstijl voor alle Amsterdamse kinderen. Met het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht zet de gemeente zich samen met partners in de stad nog sterker in om kinderen op gezond gewicht krijgen en te houden. Jump-in is het programma dat scholen helpt om optimaal bij te dragen aan gezonde voeding en beweging van de leerlingen. We vinden het belangrijk dat de kinderen op de Westerparkschool ook gezonde voeding eten, en gaan hier in de weken tot de zomervakantie mee oefenen. 

Gezonde voeding 

Met water geef je kinderen het beste drinken dat er is. Het houdt uw kind gezond en fit. Door gezoete drankjes krijgen kinderen veel suiker binnen. Van veel suiker kunnen kinderen ziek worden, en het is slecht voor hun tanden. Wist u dat in de meeste pakjes drinken ongeveer 4 suikerklontjes zitten? Daarom drinken we op school water of melk. 

Wat betekent dit concreet 

  • 10 uurtje: Fruit, groenten, noten, evt. aangevuld met (bruin)brood/cracker 
  • De kinderen drinken water of melk. 
  • Lunch: Fruit, groenten, noten, bruin brood/cracker/kwark, water/melk 
  • Traktatie: gezond met maximaal één kleine zoetigheid; 
  • Omdat we Eco-school zijn delen we geen cadeautjes uit zoals gummen, (plastic)speelgoed, ballonnen etc.) 

 

Fruit en groenten eten is goed voor de gezondheid. Kinderen hebben voldoende fruit nodig om goed te kunnen leren, spelen en om niet ziek te worden. Per dag hebben kinderen 2 stuks fruit nodig. Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen niet genoeg fruit eten. Daarom eten we om 10 uur samen in de klassen fruit of groenten. Wij vragen u om uw kind elke dag een stuk fruit of groenten mee te geven naar school. Andere tussendoortjes kunt u thuislaten. 

Pakjes drinken en andere tussendoortjes worden weer mee terug naar huis gegeven. 

Kansengelijkheid 

Voor ouders die moeite hebben met het verzorgen van een (gezonde) lunch is er de boterhammenbar. Financiële ondersteuning voor een traktatie kan geboden worden vanuit het Jeugdeducatiefonds via Judith.  

Uitjes 

Tijdens andere eetmomenten zoals uitjes, sportdagen, kamp en andere activiteiten willen we leerlingen meegeven dat lekker en gezond prima samengaan. Ook op dit soort dagen geldt de afspraak dat kinderen geen snoep mogen meenemen. Natuurlijk zorgt de school wel eens voor een ijsje/snoep/chips. De achterliggende gedachte is: als we het hele jaar gezond kiezen, is af en toe samen snoepen geen probleem. 

Handhaven 

De leerkrachten maken een inschatting en bespreken van tevoren met de ouders de geplande traktatie(s). En waar nodig verwijzen zij naar Judith voor financiële ondersteuning vanuit het Jeugdeducatiefonds. Indien blijkt dat kinderen structureel geen gezonde voeding meekrijgen naar school, gaat de leerkracht in gesprek met de ouders.